MENU

Spookstad Doel bezoeken: wandelen in street-art walhalla

Spookstad Doel bezoeken
Wandelen in Doel is wandelen doorheen een openluchtmuseum van street-art

Stel je even voor… leegstaande huizen, aan hun lot overgelaten door hun eigenaars…

Doodse straten waar het onkruid zijn weg zoekt door de spleten in het asfalt, voetpaden en kieren van verlaten huizen…

De mechanische monsters van de haven van Antwerpen aan de ene kant en de reusachtige koeltorens van een kerncentrale aan de andere…

Een donkergrijze lucht gevuld met boze wolken die staan te popelen om hun lading neerslag te lozen op de desolate overblijfselen van wat ooit een bruisend dorp was…

Intussen heerst er een bijna complete stilte – op de wind na – die zachtjes door de takken van de bladerloze bomen waait. Doel zou perfect de filmset kunnen zijn van een apocalyptische filmscène die zich ergens in de nabije toekomst afspeelt.

Doel is een echte spookstad!

Doel dorp mag dan wel verlaten zijn, het is een waar openluchtmuseum voor street-art lovers!
In een poging om krakers buiten te houden zijn vele verlaten huizen in Doel dorp afgeschermd met prikkeldraad
Tijdens een wandeling in Doel kom je werken van bekende graffiti artiesten tegen
Het street-art in Doel is één van de weinige redenen waarom spookstad Doel vandaag nog kijklustigen trekt
Boven: het enige teken van leven in Doel dorp is de nabije kerncentrale // Midden links: prikkeldraad wordt gebruikt om nieuwsgierige bezoekers uit de verlaten gebouwen te houden // Midden rechts: tijdens een wandeling in Doel kom je street-art tegen van artiesten uit de hele wereld // Onder: wandelen in Doel door de lege straten

Spookstad Doel bezoeken: van verlaten dorp tot street-art walhalla


Een verlaten dorpje in de buurt van de Antwerpse haven? Tell us more!

Het spookdorp Doel was voor ons eigenlijk niet nieuw. Ergens diep in mijn eigenste brein memory-stick was het verhaal van het noodlottige dorpje Doel al jaren opgeslagen. Gevoed door hier en daar een korte vermelding tijdens het nieuws of in de krant. Een verzameling aan korte info-momentjes dat lang onder een laagje stof weggeborgen lag. Ik moet eerlijk toegeven dat het jarenlang totaal niet in ons opkwam om een bezoekje te brengen aan deze plek. Want welke bezienswaardigheden in Doel zijn er nu …?

Of hoe een zogezegde wereldreiziger toch nog van zijn sokken geblazen kan worden in eigen land! Onze recente reizen naar Tel Aviv en New York hebben ons smoorverliefd doen worden op street-art. En laat dat nu net één van de topattracties van Doel zijn. De aantrekkingskracht van het verlaten dorp Doel had dus eigenlijk geen verrassing mogen zijn. Street-art chasen it is! En zo reden wij op een grauwe zondagmiddag in December richting de Antwerpse haven om spookstad Doel te bezoeken.


Het bekendste verlaten dorp: Doel, België

Een dystopisch gevoel achtervolgde ons tijdens het bezoek aan de met meest bekende spookstad van België. Reeds bij het binnenrijden van Doel dorp worden we begroet door vervallen huizen links, rechts, voor- en achter ons. Ramen en deuren dichtgetimmerd en gevels versierd met kunstwerken in een laatste poging om de treurnis van het intrieste Doel te doen vergeten.

Aarzelend rijden we stilletjes het dorp verder in en worden we mee opgeslokt in haar bedroefdheid. We zijn hier echt helemaal alleen en het voelt haast alsof we hier niet horen te zijn. Alsof we een zorgvuldig bewaard evenwicht verstoren met onze aanwezigheid.

Abandoned shops in Doel
Graffiti artists are living in paradise in Doel

Wandelen in Doel is een emotionele ervaring. Het kan bijna niet anders dan je diep van binnen raken. Het moet je huis maar zijn, waar je je de rest van je leven zag oud worden… je kinderen uit je huis zien trekken, een safe haven voor je kleinkinderen en waar je wellicht een groot deel van je spaarcenten heb ingestopt. Het is allemaal beschadigd en verlaten. Wat een hartzeer moeten deze mensen gevoeld hebben… zoveel onnodig leed.

Hoe Doel een spookstad werd

Wat is er nu eigenlijk gebeurd met Doel, België?

Jammer genoeg is het waargebeurde verhaal lang niet zo spannend als de plot van een Netflix-serie. Geen natuurramp, geen oorlog, geen nakende rampen voor de gezondheid door de nabijgelegen kerncentrale… Maar wat dan? Wel… Doel bevindt zich al meer dan twee decennia in het hart van een politieke strijd.

Een waarschijnlijke toekomstige uitbreiding van de Antwerpse haven was de reden waarom mensen langzaam maar zeker hun geliefde woonplaats verlieten. Hoewel er tot vandaag nog niets officieel beslist is, verkozen de inwoners van Doel zekerheid boven het zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hing – gedwongen onteigening.

Street-art openluchtmuseum Doel: wandelen in Doel langs de mooiste street-art
Street-art openluchtmuseum Doel: wandelen in Doel langs de gigantische rat door de Belgische artiest ROA

De resterende 25 bewoners gaven de strijd echter niet op. Al jaren vechten ze voor hun huis en om hun dorp in leven te houden. Zij beweren dat de bouw van een tweede containerdok (waarvoor zij de huidige Antwerpse haven willen uitbreiden) niet nodig is omdat de huidige container nog niet eens de helft van zijn capaciteit gebruikt.

De bewoners van Doel zijn niet van de ene op de andere dag vertrokken, hoewel de ene na de andere rij leegstaande en verlaten huizen anders doet vermoeden. Een griezelige post-apocalyptische sfeer is wat we ervaren als we door de lege straten van spookstad Doel dwalen. Soms zien we nog meubels in de huizen staan en speelgoed in de tuinen liggen. Het is alsof de bewoners plotseling hals over kop moesten vertrekken. Het voelt aan als Tsjernobyl, alleen is er hier nooit een ramp gebeurd.

Abandoned homes turned into ruins
Properties seemingly abondoned in a hurry

De meeste inwoners zijn net voor 2000 vertrokken toen zij een geldpremie kregen aangeboden om hun huizen vrijwillig te verkopen. Als mensen weigerden hun eigendom te verkopen, konden ze worden onteigend en kregen ze dus veel minder vergoeding voor hun bezittingen.

In 2007 hadden de meeste mensen Doel al verlaten en begonnen krakers er hun intrek te nemen. De krakers wakkerden het vuur in de harten van de overgebleven bewoners min of meer weer aan en probeerden Doel opnieuw leefbaar te maken. De actiegroep Doel 2020 werd opgericht, die het voortbestaan van Doel op lange termijn wil verzekeren door er een paradijs voor straat- en graffitikunstenaars van te maken!

Doel, gelegen in het noorden van België, dicht bij Antwerpen, kan met zekerheid een spookstad genoemd worden.

Wandelen in Doel: een openluchtmuseum van street-art en graffitikunst

Aangezien Doel een toevluchtsoord voor kunstenaars is geworden, hoeft het niet te verbazen dat de stad van top tot teen bedekt is met graffiti. Bijna elke muur in Doel dorp is bedekt met oogverblindende kleurrijke krabbels of grote muurschilderingen. Niet lang na de oprichting van Doel 2020, begon Doel immers straatartiesten uit België en de hele wereld aan te trekken.

Mailboxes and properties are surrounded by barbed wire
One of the more famous murals in Doel
Petrol stations got abandoned, just like the rest of the village

Wij zijn absoluut gek op street-art, dus we hielden onze ogen wijd open terwijl we door de stad dwaalden. Van alle street-art die de verlaten muren van Doel siert, zijn de spookachtige oversized rat en kraai van Belgische muurschilder ROA en enkele robot aliens van de Brussels kunstenaar Resto het meest memorabel.

Door het straatpatroon in Amerikaanse stijl – de straten in Doel zijn aangelegd in een roosterpatroon waarbij de straten in het dorp loodrecht op elkaar zijn aangelegd – is wandelen in Doel erg gemakkelijk. Je kan het dorp block per block verkennen waardoor de je er haast niet verloren kan lopen, een makkelijke wandelroute in Doel dus. Door dit stratenpatroon kan ja vanuit elke hoek in Doel de bekende koeltorens van de kerncentrale zien.

Al deze straatkunst geeft Doel iets mysterieus en magisch. Ga dwalen door de rustige straten en ontdek om elke hoek iets nieuws. Je eigen Brooklyn’s Bushwick, op slechts kilometers van Antwerpen! Wandelen in Doel is zeker één van de spookstad haar top activiteiten.

The walls of abandoned homes are used as canvases by different artists
An abandoned petrol station in Doel
Omwille van haar politieke geschiedenis is spookstad Doel de bekendste van alle verlaten dorpen in België geworden

Spookstad Doel bezoeken, hoe doe je dat?

Ruïnes hebben blijkbaar iets speciaals… iets dat ons als mensen aantrekt. Hoeveel bezoekers trekken de kasteelruïnes van het mooie Ierland en Schotland op jaarbasis? Op hoeveel bucket lists staat het eeuwenoude tempelcomplex van Angkor Wat in Cambodja?

Ik denk dat we als samenleving een beetje geobsedeerd zijn door het idee van wat wij willen achterlaten voor toekomstige generaties. Urban exploring in België is een manier geworden om te ontsnappen aan de typische toeristische bestemmingen en Doel biedt precies dat: een liefde voor Ruin Porn en street-art maken van spookstad Doel een perfecte secret escape tijdens een bezoek aan België. Hier zijn enkele tips om Doel te bereiken:

Doel bezoeken tip #1: geef jezelf een paar uur de tijd

Hoewel Doel vrij klein is, verlies je er gemakkelijk de tijd uit het oog en ben je er hupsakee een halve dag aan het doorbrengen. De magie zit ’em in het continu ontdekken van nieuwe dingen terwijl je door de desolate straten dwaalt.

Doel bezoeken tip #2: betreed de woningen niet, bewonder ze enkel van buitenaf

Hoe verleidelijk het ook is, spookstad Doel is een openluchtmuseum en het betreden van de privé domeinen is verboden en strafbaar. De meeste huizen zijn gebarricadeerd en de politie patrouilleert frequent de straten. Je mag vrij rondlopen in het dorp en de openbare ruimtes, maar je mag uiteraard geen privé-eigendom betreden. Bezoek dit verlaten dorp in België en haar bewoners alsjeblieft met respect en houd je dus aan de regels.

Doel bezoeken tip #3: Doel bereiken is het makkelijkst met de wagen

Het openbaar vervoer van en naar Doel is beperkt, nogal wiedes voor een verlaten dorp. Je beste optie is dus om met je eigen wagen op pad te gaan. Doel binnenrijden gebeurd via zogenoemde zakpalen. Palen die je ook wel eens terugvindt aan de uiteinden van winkel-wandelstraten. Ze kunnen de grond inzakken, maar opstaand voorkomen dat auto’s het dorp binnen kunnen rijden. Op werkdagen van 06:00 uur tot 18:00 uur is Doel met de auto vrij toegankelijk voor iedereen. Buiten deze uren is toegang tot Doel enkel mogelijk per fiets of te voet.

Parkeren in Doel doe je best aan De Molen in de Scheldenmolenstraat, een oude molen waarin een klein eethuisje is gevestigd. GPS coördinaten: 51.313350, 4.265574.

Tip: Doel bezoeken in het weekend? Parkeer je auto dan net buiten Doel aan de kant van de Engelsesteenweg in plaats van aan parking Scheldenmodelstraat, Doel. Het is maar 10 minuten te voet om het centrum van Doel te bereiken.

Doel bezoeken tip #4: Doel bereiken is ook mogelijk met het openbaar vervoer

Er is één optie om het jaar rond Doel te bereiken met het openbaar vervoer. Je zal je hiervoor eerst naar Antwerpen moeten begeven om daarna bus 19 vanaf Antwerpen Noorderplaats te nemen en over te stappen in Nieuw-Namen op bus 31, richting Doel.

Van Pasen tot eind september is er een extra optie beschikbaar. Je kan dan met de veerdienst elke zaterdag, zondag en feestdag gratis oversteken naar Doel of Lillo. Zo is Doel bereiken mogelijk door rechtstreeks vanuit Antwerpen het water over te steken.

Even Barack Obama is honored in Doel, though as the Joker
Graffiti artists are living in paradise in Doel
Sometimes whole murals steel the show or you can find smaller hidden gems

Doel bezoeken tip #5: neem je Belgische EID-card mee

Deze regel was nog niet van toepassing toen wij Doel bezochten maar ondertussen dient elke bezoeker die Doel wil binnenrijden, zich te registreren via de Belgische EID-kaart. Dit houdt in dat:
– je je moet registeren op weekdagen van 18:00 uur tot 6:00 uur
– je je moet registeren voor een bezoek in het weekend en op feestdagen
– Doel tijdens deze momenten niet toegankelijk is voor bezoekers die niet over een Belgische EID-card beschikken

Op weekdagen van 6:00 tot 18:00 uur is Doel in België wel vrij toegankelijk voor iedereen.

Doel bezoeken tip #6: Vergeet niet een wandeling in Doel te maken over de dijk

Bewonder het prachtige uitzicht over de rivier de Schelde (de grootste rivier in Vlaanderen). Je krijgt er een bijzondere en unieke kijk op de brute kracht van menselijke arbeid, namelijk de nabijgelegen kerncentrale omringd door de industrie in en rond de haven van Antwerpen. Dit alles in de prachtige omgeving van de Vlaamse Polders met een kleine spookdorpje in haar schoot die rustig wacht tot de tijd voorbij tikt.

Doel bezoeken tip #7: je kan nog steeds iets eten en drinken in Doel

Iets eten of drinken is nog steeds mogelijk in Doel. Geniet van een pintje met de arbeiders van de kerncentrale in het enige overeind gebleven café van Doel, Doel 5 . Het café serveert voornamelijk Belgisch bier aan de 30 lokale bewoners die nog in Doel wonen en aan de arbeiders van de kerncentrale die in de buurt werken. Verder kan je ook een hapje eten in restaurant De Molen, vlak aan de Schelde dijk.

Doel bezoeken tip #8: bezoek Doel in combinatie met een citytrip Antwerpen

Bezoek Doel vanuit nabijgelegen Antwerpen en combineer het verlaten dorp met een stedentrip Antwerpen. Doel kan je perfect met het openbaar vervoer vanuit Antwerpen bereiken.

Om te overnachten in Antwerpen raad ik Hotel O Kathedral aan, een super centraal gelegen hotel met een fantastisch interieur!


Toekomst verlaten dorp Doel, België

Hoelang de actievoerders en inwoners van Doel 2020 nog stand kunnen houden is onduidelijk. Blijft het dorp Doel in het ongewisse of zal het uiteindelijk worden afgebroken en plaats maken voor nieuwe woningen of een nieuw deel van de Antwerpse haven? Wat in Doel gebeurde zal voor altijd deel blijven uitmaken van de Belgische geschiedenis, de straatkunst waarschijnlijk niet. Als je door de verlaten straten van Doel wilt wandelen en de straatkunst wilt bewonderen, ga dan op verkenning nu het nog kan!

Doel, België… een verborgen parel dat je zeker eens moet gezien hebben om. te geloven.


BEWAAR DEZE POST VOOR LATER!

Comments
Leave a reply

CLOSE
1.1K Shares
Pin906
Share204
Tweet
Flip
Pocket