MENU

Wijs me de weg door de leukste wijken van Athene en bezienswaardigheden

Akropolis van Athene

De sfeer opsnuivend kuier ik een tikje nostalgisch door de straten van Athene. Twintig jaar na mijn eerste bezoek aan de stad, die zich rechtmatig de titel van bakermat van de Westerse beschaving mag toeeigenen. Met doorzettingsvermogen en vernuft bouwde men hier duizenden jaren geleden niet alleen tijdloze architecturale parels zoals de wereldberoemde Akropolis die vanop de bekende heuvel de ganse stad overziet en bewaakt, maar legde de toenmalige stadstaat Athene er ook de fundamenten van de hedendaagse democratie. ‘Demos kratos’, de macht van het volk.  

Ik kijk m’n ogen uit naar hoe de lokale bevolking tesamen met de talrijke toeristen hier vandaag in de verschillende unieke Atheense wijken nu zelf meeschrijven aan wat mogelijk ooit opnieuw een nieuwe pagina of zelfs hoofdstuk zal zijn van de roemruchte geschiedenis van Griekenland’s grootste stad.

Sinaasappelbloesems in Plaka
Heerlijk geurende sinaasappelbloesems in de straten van Athene
Lycabettus Hill gezien vanuit Anafiotika
Zicht over Athene en Lycabettus Hill

Drie dagen Athene in de lente, dan ga je standaard uit van mooi, zonnig weer. De taxichauffeur lacht wat met me, als hij schamper opmerkt dat ik erin geslaagd ben om in die ene regenachtige week van het ganse voorjaar mijn bezoek aan de Griekse hoofdstad te plannen. Ik laat de pret er niet door bederven. Windjack en paraplu zullen me tijdens de regenbuien goed van pas komen. Blijkt trouwens al snel dat de zon best nog wel regelmatig haar warme stralen over de stad laat neerdalen. Een aangename warme gloed die wordt aangevuld met de heerlijk geur van sinaasappelbloesems die je tegemoet komt wandelend langs de straten waar de ene fruitboom na de andere je tracht te bedwelmen met zijn welriekend bouquet.


Wijs me de weg door de leukste wijken van Athene en bezienswaardigheden


De Griekse eilanden krijgen alle eer, maar vergeet de ongelooflijke hoofdstad niet. Het voorjaar is de beste tijd om Athene te bezoeken. Het parfum van de alom aanwezige sinaasappelbloesems en rustige straten worden vooral nog door haar inwoners geapprecieerd – lang voor de komst van zonzoekende toeristen. Of je bezoek aan Athene eerder fungeert als hub naar één van de zesduizend Griekse eilanden of als bestemming op zich, maak jou bezoek op maat met deze leuke wijken in Athene.

De Atheense wijk met het mooiste uitzicht: Kolonáki

Een hoogstpersoonlijke mening: de Akropolis, het symbool van Athene en bij uitbreiding mogelijk zelfs van gans Griekenland, bewonder je het best vanop afstand. Daarom voorzie ik op de eerste dag een fikse wandeling vanuit Pláka, waar ik logeer, richting de Lycabettus heuvel, op 277 meter hoogte gelegen. Maar liefst 120 meter hoger dan de Akropolis zelf. Wonderbaarlijke mooie uitzichten over de ganse stad zijn je deel als je de tocht naar boven hebt beëindigd. Ik vind het meer dan de moeite waard want het toont je tegelijk de uitgestrektheid van de hoofdstad. Weinig echte hoogbouw te zien hier, maar zo ver je oog reikt, zie je de Atheense, vaak witte huizen als een lappendeken voor je uitrollen.

Later op de dag, wanneer de avond begint te vallen, wordt deze plaats zo mogelijk nog specialer en viert de romantiek hoogtij op Lycabettus als heel wat koppeltjes er samen komen genieten van de zon die langzaam wegzakt achter de horizon.

Uitzicht vanaf Lycabettus Hill

Geschiedenis van de Kolonáki wijk

Lang geleden was Kolonáki grotendeels een gebied van heuvelachtige velden, schapen en geiten en een handjevol bewoners die ze verzorgden. De buurt veranderde echter toen het Syntagma werd gebouwd, het huidige Parlementsgebouw. De nabijheid van het Syntagma trok veel aristocraten aan en er verrezen herenhuizen in deze voormalige weilanden. Naarmate de buurt zich ontwikkelde, werden ambassades en andere belangrijke gebouwen opgetrokken, waardoor dit eersteklas onroerend goed werd voor politici en zakenmensen. Toprestaurants en chique cafés en bars omzomen de straten.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Athene: Kolonáki

Benaki Museum of Greek Culture – bevindt zich in het glorieuze herenhuis van de familie Benaki op de hoek van de Vasilissis Sophiaslaan en de Koumbaristraat 1, recht tegenover de Nationale Tuinen. De familiecollectie bevat een grote collectie relikwieën uit Griekenland en zijn oude koloniën die laten zien hoe de Griekse cultuur zich heeft ontwikkeld van het oude Griekenland tot nu.

Lycabettus Hill – kan je te voet beklimmen of je kan een shortcut nemen via de kabelbaan. Geniet in ieder geval van het wijdse 360° uitzicht over Athene. Hierboven besef je pas hoe groot de stad eigenlijk is. Kom hier vooral eens tijdens zonsondergang voor een romantische avond. Eén van de must-do activiteiten in Athene.

Adres: Aristippou 1, Kolonaki
Openingsuren: Dagelijks geopend tussen 09:00 – 03:00
Ticketprijs: €10 heen en terug of 7€ voor enkel heen of enkel terug
Frequentie: elke 30 minuten

Lente in Athene
Wisteria decoreert de herenhuizen in Kolonáki
Uitzicht over de Akropolis in Athene
Uitzicht over Akropolis vanaf Lycabettus Hill

Waar eten in Athene: Kolonáki

Filippou – €€ – De familie Fillipou serveert al bijna een eeuw lang, van generatie op generatie, de beste echte Griekse smaken. Hier proef je gewoon het oude Athene aan de hand van klassieke huiselijke gerechten. De prijzen en de kwaliteit zijn uitstekend. Adres: Xenokratous 19, Athene

Oikeio – €€ – “Oikos” betekent thuis, en de naam van dit restaurant geeft diezelfde warmte en vertrouwdheid weer. Je voelt je er meteen thuis, mede dankzij de zeer gezellige inrichting. Geniet van vlees, pasta’s en de beroemde Griekse “ladera” – verse seizoensgroenten, liefdevol gekookt in rijke olijfolie en tomaat. Adres: Ploutarchou 15, Athene

Waar overnachten in Athene: Kolonáki

Centraal, chique en rustig, Kolonáki is een uitstekende uitvalsbasis om de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene te verkennen. Houd er wel rekening mee dat dit een heuvelachtige buurt is en misschien niet de beste locatie is voor mensen die moeilijk te been zijn. Hier zijn onze favorieten:

Shila Athens – €€€€ – Een herenhuis uit 1920 omgetoverd tot een hideaway met zes kamers vol kunst en charme. Perfect centraal gelegen, maar discreet. Het hotel ligt verborgen in een vaak over het hoofd geziene voetgangersstraat, in het hart van Kolonáki. Er is geen restaurant, het ontbijt wordt in je kamer geserveerd. De daktuin is de pièce de resistance: bananen- en bamboeplanten geven schaduw aan slaapbanken en buitendouches en brengen een vleugje van de Griekse eilanden naar de binnenstad.

Monsieur Didot – €€€ – Dit prachtige neoklassieke herenhuis, in een levendige woonwijk, zit vol met historische charme. Met slechts zes kamers en geen gemeenschappelijke ruimtes, behalve een kleine bibliotheek en een dakterras, is dit pure rust in de bubbelende Griekse hoofdstad. Er is geen restaurant, maar zelfgemaakte snacks kunnen tussen 11.00 en 19.00 uur op je kamer worden bezorgd.De meest miskende wijk van Athene: Exárchia

De dag nadien drentel ik vanuit Monastiraki – voor mij altijd net iets te druk en te toeristisch – richting Exárchia, dat tikje ruwer en brutaler en daardoor toch wel een stuk echter. Authentieker. Graffiti is hier doodnormaal als muurdecoratie en geeft deze Atheense wijk haar unieke cachet.

Kleurrijk, voor velen vermoedelijk net dat tikkeltje overdadig en misschien zelfs wat chaotisch. Ik laat me het ruigere karakter van deze wijk welgevallen en eet op een bankje m’n pita gyros op. Typisch Grieks streetfood, da’s smullen. Gezellige pubs en bars genoeg om nadien een Grieks biertje achterover te slaan. Een stukje live-muziek meepikken op een terras met de zon als je beste compagnon.

Exárchia is een van Athene’s meest kleurrijke wijken. Als je even weg wil uit het meest historische (en drukste) deel van de stad en je tijd wil doorbrengen snuisterend door oude boeken of vinylplaten in oude, kleine winkeltjes dan is Exárchia je ‘one-stop shop’. Wat mij betreft, één van de leukste wijken in Athene.

Wisteria in Athene
Eten in Athene: lekkere pita gyros

Geschiedenis van de Exárchia wijk, Athene

De reputatie van Exárchia gaat haar voor. Exárchia wordt vaak de anarchistische buurt van Athene genoemd, maar er is veel meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken. Exárchia is een gebied dat veel te bieden heeft voor buitenbeentjes van alle soorten; migranten, studenten, kunstenaars en intellectuelen noemen deze kleurrijke buurt hun thuis.

De wijk is relatief ‘nieuw’ als je het vergelijkt met de oudheid van het stadscentrum. het oudste gebouw in Exárchia ligt aan het Exárchia Square en dateert uit 1933.

Onze favoriete activiteiten in Athene: Exárchia

Street art – Exárchia zit bomvol street art en graffiti werken. Eén van de leukste manieren om de street art en geschiedenis van de wijk te ontdekken is via een gegidste wandeling. Deze tour heeft plaats in kleine groepjes van max 6 personen en neemt je mee langs de mooiste muurschilderingen en leukste cafés in Exárchia waar je tevens de lekkerste smaken zal proeven. Een echte aanrader!

Strefi Hill – Wie geïnteresseerd is in een gratis activiteit mag Strefi Hill, aan de rand van Exárchia, niet missen. Strefi Hill is een vrij gemakkelijke klim en trekt vooral lokale jongeren aan en koppeltjes op zoek naar een romantische plek. Strefi Hill is de perfecte plek voor een adembenemend uitzicht over Athene in al zijn glorie!

Waar eten in Athene: Exárchia

Kavouras – € – Kavouras is een plek waar je tot het ochtendgloren naar Griekse live muziek kunt luisteren. Het is zowel een restaurant als een muziekbar met vele delicatessen en verschillende desserts op de kaart. Kavouras is echt een leuke plek om met een vleugje rebetiko muziek en dégustif een avondje Athene af te sluiten. Adres: 70 Themistokleous, Athene

Atitamos Mezedopoleio – €€ – Als het zonnig is, is er geen betere plek om te lunchen dan op de beroemde trappen van Exárchia. Maar als het wat kouder is of als je meer zin hebt in een stevige maaltijd, serveert Atitamos Mezedopoleio traditionele Griekse gerechten en is een plaatselijke favoriet. Adres: Kapodistriou 2, Athene


De wijk met de meeste bezienswaardigheden in Athene: Pláka

Ik keer al wandelend terug richting het oude stadscentrum en nestel me op een van de talrijke toeristische terrassen op de welbekende trappen van Pláka en laat een portie Griekse mezze aanrukken als aperitief in de lentezon. De massa voorbijstruinende toeristen gadeslaan, een onmisbaar tijdsverdrijf tijdens een citytrip.

Trapopwaarts zie je ze vaak klauteren met de hunkerende nieuwsgierigheid om de Akropolis van kortbij te gaan bewonderen. Of, omgekeerd, zij die afdalen met een heerlijk verzadigde blik op hun gezicht omdat ze zonet letterlijk in de voetsporen van de oude Grieken hebben rondgewandeld tussen een van de best bewaarde en meest imponerende archeologische sites van Griekenland. 

Plaka Stairs: een van d bekendste bezienswaardigheden Athene
Oude gebouwen in Athene, Plaka
Lokale tavernes bieden het beste eten in Athene

Het hart van de oude stad, Pláka, was in feite Athene toen de stad in 1834 de hoofdstad van de nieuwe Griekse natie werd. Hier kronkelen smalle straatjes tussen neoklassieke herenhuizen, Byzantijnse kerken en typische taverna’s. Pláka is toeristisch, maar levenslange bewoners en een vleugje graffiti houden de ziel sterk.

De wijk Plaka ligt vlak onder de Akropolis en wordt ook wel ‘de wijk van de goden’ genoemd. Niet alleen de nabijheid van bezienswaardigheden, maar vooral ook de vele knusse straatjes en de trappetjes met terrasjes erop maken het een aantrekkelijke en leuke wijk. Een must-to activiteit in Athene voor iedereen die de stad voor de eerste keer bezoekt.

Geschiedenis van de wijk Pláka, Athene

Pláka, de oudste wijk van Athene en misschien wel van Europa, ligt in de schaduw van de heilige rots van de Akropolis. De eeuwenoude wijk is gebouwd bovenop de woonwijken van de oude stad Athene. Het staat bekend als de ‘wijk van de Goden’ vanwege de Akropolis en de vele archeologische sites. 

Plaka werd gebouwd rondom de ruïnes van de oude Agora van Athene. Sinds de oudheid werd dit gebied al veel bewoond. Echter werd de wijk, net als de rest van Athene, tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog tijdelijk verlaten door alle inwoners vanwege de vele aanslagen die in 1826 plaatsvonden.

Hoewel meer dan 3.500 jaar oud, blijft het één van de weinige schilderachtige wijken in Athene die erin slaagt de sfeer van weleer op te roepen. Vanaf het moment dat je door de smalle, geplaveide straatjes begint te dwalen, heb je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd.

De mooiste bezienswaardigheden in Athene: Pláka

Romeinse Agora – De Romeinse Agora was het oude openbare plein dat tijdens de Romeinse periode rond 19BC) in Athene werd aangelegd. Het was een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad en ooit was hier de centrale markt. De Romeinse Agora is nog steeds niet volledig opgegraven, maar met een beetje fantasie kan je hier een heel goed idee krijgen van hoe levendig dit openbare plein ooit was.

Adres: Polignotou 3, Athene
Openingsuren: Dagelijks geopend tussen 08:00 – 17:00
Ticketprijs: €5 per volwassene, combi ticket 6 sites, 25€ per persoon met gids
Metro: Monastiraki, lijn 1 and 3.

Plaka Stairs – de Pláka trappen vind je op weg van Pláka naar de Akropolis. Een reeks trappen omringd door cafés en restaurants, in het voorjaar omzoomd door wisteria en bougainvillea.

Acropolis – De Akropolis van Athene, wat in het oud-Grieks “hooggelegen stad” betekent, is een rotsachtige heuvel in het centrum van de stad, waar talrijke tempels en andere belangrijke gebouwen staan. De Akropolis is een iconisch symbool dat 156 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Hij heeft een bevoorrechte ligging en is zichtbaar vanuit de meeste delen van de stad. Op de Akropolis staan enkele van de beroemdste klassieke Griekse monumenten, waaronder het Parthenon, het Erechtheion, de Tempel van Athena Nike en de Propylaea, allemaal gebouwd van wit marmer. een bezoek aan de Akropolis in Athene behoort tot de beste activiteiten. Het is de meest belangrijke bezienswaardigheid in Athene en je kan de stad gewoon niet verlaten zonder het bezocht te hebben!

Adres:
Openingsuren: Dagelijks geopend tussen 08:00 – 17:00
Ticketprijs: €20 per volwassene, combi ticket 6 sites, skip-the-line ticket met audio tour
Metro: Monastiraki, lijn 1 en 3; Akropoli, lijn 2.

Odeon Herodes Atticus – Het Odeon van Herodes Atticus is een adembenemend theater, oorspronkelijk gebouwd in 161 na Christus voor muziekconcerten. Het heeft een capaciteit voor meer dan 5000 toeschouwers. Het theater werd volledig gerestaureerd in 1950. De historische bezienswaardigheid is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan vanaf de Akropolis en de omringende wandelpaadjes een goed zicht krijgen op de hele zaal.

Naast het bezoeken van alle veelgeprezen archeologische wonderen die Pláka te bieden heeft, is het tijd om de verborgen pleinen en de elegante architectuur van de omringende gebouwen en kleine kapelletjes te bewonderen. Vergeet ook niet dat je in Pláka de oudste straat van heel Europa vindt!

Bezienswaardigheden in Athene: Odeon Herodes Atticus
Odeon Herodes Atticus
Akropolis in Athene: de belangrijkste bezienswaardigheid in Athene
Bezoek de Akropolis in Athene: de belangrijkste bezienswaardigheid in Athene

Waar eten in Athene: Pláka

Klepsydra – €€ – is een restaurant gelegen langs één van de trappen onder de Acropolis in Pláka. Hier ben je weg van de toeristische restaurants langs de Pláka Stairs. Het uitzicht is hier zeker de moeite en de kwaliteit van het eten en de service zijn hier stukken beter en authentieker. Bestel jezelf zeker eens een Rakometo, een zeer sterke Griekse drank. Het wordt warm geserveerd met honing en kaneel die perfect passen bij elk Grieks gerecht dat je bestelt. Adres: Klepsidras, Athene

Brettos – €€ – Zelfs als je hier zelf nog niet geweest bent, heb je zeker al eens een foto van deze bar gezien. Tot aan de nok toe gevuld met kleurrijke, verlichte drankflessen is het een hese bezienswaardigheid op zich in Pláka. Ideaal om de dag af te sluiten. Adres: Kidathineon 41, Athene

Da Vinci Gelato – € – Iemand zin in een ijsje naast het Lysicrates-monument? Bij Da Vinci wordt het ijs dagelijks vers gemaakt, zonder bewaarmiddelen, in een heuse reeks aan smaken. Ik was alvast verrukt van een bolletje dark & orange uit hun chocolade reeks. Liever een Griekse smaak? Probeer dan het heerlijke yoghurtijs met honing en noten of de traditionele lokale versie vanille, de “kaimaki” smaak. Adres: 4 Sellei, Athene

Saita Taverne – €€ – Traditionele taverna’s zijn er in Pláka in overvloed, maar eerlijk gezegd loop je vaak het risico om in een tourist trap terecht te komen. Saita is een zeldzame uitzondering. Deze moeiteloos schilderachtige taverna ligt aan het rustigere einde van de met souvenirs overladen Kydathineon Straat. Er zijn een handvol schaduwrijke tafels op de stoep, met uitzicht op de binnenplaats van de Byzantijnse Metamorfose kerk. Adres: Kidathineon 21, Athene

Scholarchio – €€ – Scholarchio is een van de meest traditionele restaurants in Pláka. Het ligt vlakbij de Acropolis en is perfect voor een heerlijke lunch of diner na een bezoek aan het Parthenon. Ze serveren traditionele Griekse gerechten, waaronder vlees, vis, zeevruchten en een paar vegetarische opties. Adres: Tripodon 14, Athene

Waar overnachten in Athene: Pláka

Gezien de centrale ligging van Pláka is dit een zeer leuke wijk in Athene als uitvalsbasis voor de rest van je Athene city trip.


Sweet Home Athens – €€ – Een gezellig verbouwd oud herenhuis met 15 kamers. Sweet Home Athens ligt in een zijstraatje vlak bij de restaurants in Pláka, de Akroplois en het parlementsgebouw. Vanuit sommige kamers kun je de Akropolis net boven de daken zien uitpiepen.

The Zillers Boutique Hotel – €€€ – Waar wij tijdens onze trip verbleven. Een neoklassiek herenhuis omgebouwd tot een hotel met 10 kamers. De stijl is een mix van erfgoed en modern, en vanaf het trendy restaurant op het dak kan je het Parthenon bijna aanraken. Sommige kamers beschikken over een balkon met uitzicht over de Akropolis.

Acropolis Veranda Residence – €€€ – Ben je op vakantie met vrienden of je gezin? Dan is deze private residence de ideale uitvalsbasis. Het appartement beschikt over 3 slaapkamers en 2 badkamers, ideaal voor een party of 6. Het terras biedt mooie uitzichten over de stad en vanuit sommige kamers heb je een fantastisch zicht op de Akropolis.

Electra Palace Athens – €€€€ – In het klassieke Electra Palace kan je ontbijten op je eigen balkon met zich op de Akropolis (in de duurdere kamers) en dineren of zwemmen op een rooftop met uitzicht. De kamers zijn afgeschermd van de straatgeluiden van de stad, dus perfect voor lichte slapers.Eén van de mooiste wijken in Athene: Anafiotika

Vlak gelegen aan Pláka vind ik de wijk terug die mijn hart het meest beroert. Anafiotika, ten noordoosten van de Akropolis heuvel. Pittoresk, melancholisch mediterraans. De smalle steegjes langs kleine witgeverfde huisjes afgewisseld met die typisch blauwe Griekse accenten laten enkel toe om er gezapig rond te kuieren. Zo rustgevend, nog meer omdat koning auto hier niet welkom is. Een chille omgeving, met voornamelijk lokale bevolking die je er tegen het lijf zal lopen want toeristen lopen hier nog te vaak achteloos aan voorbij.

Bijna ongelooflijk zo vlakbij het meest drukke deel van de stad. Ik plaats me op de drempel van een verlaten woning, in de zon, naast een Griekse kat die het zich ook comfortabel heeft gemaakt en snuif de sfeer op van de meest betoverende wijk van Athene. Kijken en luisteren naar de mensen die hier dag in dag uit wonen. Oergezellig.

Mooiste wijk van Athene: Anafiotika
Een van de leukste wijken Athene: Anafiotika

Geschiedenis van de wijk Anafiotika, Athene

De eerste huizen in de wijk Anafiotika werden gebouwd in de tijd van koning Othon van Griekenland (19e eeuw) toen arbeiders van het kleine eiland Anafi naar Athene kwamen om te werken aan de bouw van het paleis van de koning. Al snel kwamen er ook arbeiders van andere Cycladische eilanden om als timmerman of steen- en marmersnijder te werken. In 1922 vestigden zich hier ook immigranten uit Minor East, waardoor de bevolking, die tot dan toe alleen van de Cycladische eilanden afkomstig was, werd verrijkt. In 1950 werd een deel van deze wijk verwoest voor archeologisch onderzoek en in 1970 begon de staat de huizen op te kopen. Vandaag zijn er nog maar 45 huizen over, terwijl de straatjes vanaf de Stratonosstraat tot aan de Acropolisrots nog steeds geen naam hebben en de huizen “Anafiotika 1”, “Anafiotika 2”, enz. worden genoemd.


Oude volkswijk Anthene in opkomst: Pangrati

Athene is zo divers en heeft zoveel verschillende invalshoeken en wijken om te leren kennen. Eentje springt er voor mij nog uit die ik zeker aanraad als je zelf de kans hebt om een aantal dagen de Griekse stad van de wijsheid te verkennen. De oude volksbuurt Pangrati die weer in opkomst is. Een ideale buurt bovendien om te exploreren als je het oude Olympische Stadion met een bezoekje vereert, de plaats waar de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 werden gehouden.

Gelegen boven het stadion merk ik aan de hippe cafeetjes en de toffe bars dat een nieuwe generatie hier zijn stempel op deze omgeving is beginnen drukken. De Grieken kennen de uitdrukking ‘panta rei’ ofte ‘alles is in beweging’ en da’s een mooie uitdrukking die past bij wat er zich in en rond Pangrati afspeelt. Ik at er in de Empedokleous Straat bij Krufto een overheerlijke Griekse salade. Laat die zeker niet aan je passeren als je in deze buurt bent.

Geschiedenis van de wijk Pangrati, Athene

In 329 voor Christus werd het Panatheense Stadion gebouwd, ook wel bekend als “Kallimarmaro”. Het stadion werd destijds gebouwd op de plaats van een eenvoudige renbaan, aan de rand van toenmalige Athene. Voor de blouwwoede in Athene uitbarsten, was deze plek oorspronkelijk een natuurlijk ravijn tussen de twee heuvels Agra en Ardettos, ten zuiden van de rivier de Ilissos. Tot de jaren 1950 liep de Ilissos rivier, die nu overdekt is door de Vasileos Konstantinou Avenue, voor de ingang van het stadion.

Onze favoriete activiteiten in Athene: Pangrati

Bezoek het oude Olympische Stadion – Het spectaculaire Panatheense Stadion blijft één van de populairste toeristische bezienswaardigheden van Athene. Na verschillende transformaties in de loop van zijn lange geschiedenis werd het uiteindelijk de thuisbasis van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 en het blijft het enige stadion ter wereld dat volledig uit marmer is opgetrokken. Het zicht in de 4e eeuw BC moest ronduit fantastisch geweest zijn toen je vanuit de weides rondom Athene de stad binnenliep en je deze mastodont zag opdoemen.

Adres: Leof. Vasileos Konstantinou, Athens
Openingsuren: Dagelijks geopend tussen 08:00 – 19:00
Ticketprijs: €5 p.p. (maar wij konden gewoon gratis binnenlopen)
Metro: Acropolis, lijn 2 – Syntagma, lijn 2 en 3 – Evangelismos, lijn 3

B&E Goulandris Foundation Art Museum – dat deze wijk in opkomst is bewijst dit recente kunstmuseum. Je kunt er werken bewonderen van grote kunstenaars zoals Van Gogh, Monet, Picasso en andere vele anderen. Toegangstickets koop je online hier.

Snuif de sfeer op in Proskopon Square – dat eigenlijk veel meer aanvoelt als Parijs dan als Athene. Hier is de sfeer veel meer continentaal dan mediterraan. Het plein staat vol met terrasjes en wordt overschaduwd door zowel hoge bomen als hoge flatgebouwen. Heerlijk om er te aperitieven.

Ervaar de Atheens koffie cultuur – Cappuccino drinken en backgammon spelen in één van de eigenzinnige koffieshops. De koffiecultuur is booming in Griekenland en dat is overduidelijk in Pangrati. Hier vindt je op bijna elke hoek wel een leuke koffieshop.

Enkele leuke koffieshops in Pangrati

Rabbit Punch: Ευφράνορος 40, Athina
Monsieur Cannibale: Pl. Profitou Ilia 2, Athina
Chelsea Hotel: Αρχιμήδους, Proklou και, Athina

Waar eten in Athene: Pangrati

Krufto – €€ – kan ik het best beschrijven als wat alternatief en hipster. Een leuke creatieve plek waar er lekkere lunch gerechten op de kaart staan. De traditionele Griekse salade was alvast een topper maar je kan er ook heerlijke soepen en grilled sandwiches krijgen.

Magemenos Avlos – €€ – In het hart van Athene, op een idyllische groene plek, ligt het historische restaurant van Magemenos Avlos. Sinds 1961 staat de tijd er stil en elke hoek van het etablissement straalt charme en traditie uit. Het menu van Magemenos Avlos staat vol met traditionele recepten, bereid met zorg en verse ingrediënten. Elke zondagmiddag kan je er bovendien van het rijke all-you-can-eat buffet genieten met ongelooflijke gerechten, salades en heerlijke desserts, voor de zeer aantrekkelijke prijs van 22€.

Prachtige uitzichten over de Akropolis in Athene

Athene betovert en begeestert. Zoveel unieke bezienswaardigheden in Athene om te ontdekken in talrijke kleurrijke wijken. En toch altijd en overal één en dezelfde mythische stad. Ik had 3 dagen om de stad te doorkruisen na een eerder bezoek toen ik 18 jaar oud was. Athene verraste me zo mogelijk nog meer dan de eerste keer dat ik er was. En zelf als ik er 30, 300 of 3000 dagen zou zijn zou ze me blijven doen wegdromen. Over hoe het hier vroeger, duizenden jaren geleden was. En over hoe het morgen, overmorgen en binnen honderden jaren van nu zal zijn. 

Één ding staat als een paal boven water: de Akropolis zal er steeds zijn. Trots wakend over de ganse stad. En de stad met zijn lokale bevolking samen met de talrijke toeristen zal altijd in volle bewondering terugkijken en fier zijn! 

Fier op Athene en haar leuke wijken!

Comments
Leave a reply

CLOSE
0 Shares
Share
Pin
Tweet
Flip
Pocket