MENU

Ontdek de Eqi Gletsjer in Groenland: 2-daagse expeditie vanuit Ilulissat

De machtige Eqi Gletsjer in Groenland te zien vanaf onze boot

Een eiland negen keer zo groot als het Verenigd Koninkrijk, voor 80% permanent bedekt onder een enorme laag ijs, en met een bevolking van iets meer dan 50.000 bewoners. Groenland is een vakantiebestemming voor de echte avonturier op zoek naar ongerepte natuur, ver weg van het massatoerisme. Een 70 km ten noorden van Ilulissat, in het Westen van Groenland, ligt een overweldigend natuurspektakel: de Eqi Gletsjer. Weg van de menselijke beschaving, vertoont Moeder Natuur hier een van haar mooiste toneelstukken. Ik sloot me aan bij een 2-daagse expeditie naar de Eqi Glestjer en de spectaculaire Glacier Lodge Eqi vanuit Ilulissat om dit schouwspel van op de eerste rij te mogen gadeslaan!


Ontdek de majestueuze Eqi Gletsjer en spectaculaire Glacier Lodge Eqi tijdens een onvergetelijke 2-daagse tour vanuit Ilulissat


Ijs, ijs en nog eens ijs.

Kilometers lang zie ik niets anders dan één grote witte massa. Een ogenblik waan ik me in George R.R. Martin’s boeken, getransporteerd naar een buitenwereld landschap. Alsof ik staar naar de ondertussen in menig huiskamer bekende ‘The Wall’ uit Game Of Thrones. Het is kolossaal. Een ijsreus van meer dan 150-meter hoog, even onheilspellend als intrigerend. 

De motor van onze boot valt stil en de absolute verlatenheid valt als een donsdeken op me neer, eentje dat zowel ontspannen als beklemmend aanvoelt. Ik ben tegelijk vol van verwondering en verstijfd van ontzag voor deze reusachtige muur van ijs. Ik sta in de schaduw van de grote afkalvende gletsjer, Eqi genaamd.

Eqi Gletsjer: een uitdaging voor de zintuigen

Je ziet het voor je het hoort. Als een bevroren suikerspin pluist een berg ijsstof samen aan de voet van de ijsmuur. Onaangekondigd. Meeuwen scheren in volle snelheid door de lucht in een poging het opspattende water te ontwijken. Een waar schouwspel voor diegenen die aandachtig Eqi hebben gadegeslaan. Maar er klopt iets niet. Het lijkt alsof één van mijn zintuigen niet meer werkt. Mijn ogen nemen veranderingen waar, maar mijn oren registreren het niet. 

En dan komt het. Een oeroude donderslag die de verbijsterende stilte verbreekt. Het gerommel kondigt aan dat de Eqi Gletsjer zonet een beetje kleiner is geworden, terwijl een mini-tsunami naar onze boot rolt en deze zachtjes heen en weer doet zwiepen.

Onze tour boot lijkt akelig klein tegenover de imposante Eqi Gletsjer

Deze mysterieuze omgeving dwingt je om je te focussen op één zintuig -zien- want wanneer je het afkalvende ijs hoort of het rollen van de boot voelt, is het schouwspel eigenlijk reeds voorbij. Hoewel de muur van ijs imponerend boven me uit torent, ben ik op een aanzienlijke afstand van meer dan een kilometer van haar verwijderd. Tegen dat het geluid en de golven onze boot bereiken, zijn de laatste dwarrelende brokken ijsstof alweer gaan liggen. 

Ijs brokkelt van de Eqi Gletsjer die we via een 2-daagse tour vanuit Ilulissat bezochten

Samen met de andere verwonderde passagiers, schuim ik het witte oppervlak van de imposante ijsmuur af. Van links naar rechts en weer terug probeer ik de kleinste bewegingen te bespeuren in een landschap dat gemakkelijk deel had kunnen uitmaken van een werk van Salvador Dali.

“Hier, aan het einde van de wereld, is het duidelijk dat wij mensen het terrein van moeder natuur betreden. Hier heeft zij het voor het zeggen. Ik mag een tijdje blijven, maar enkel op haar voorwaarden.”

Al turend door mijn veldkijker, hoop ik het afbrokkelen van de gletsjer nog eens mee te maken. En wat een schouwspel had de natuur voor mij in petto. In totaal mag ik me een paar uur aan het fenomeen verbazen, variërend van kleine brokstukjes tot ijsschotsen zo groot als een huis. Elke verse ijsbreuk even betoverend en hypnotiserend als de vorige, maar tegelijk beangstigend want terwijl ik smul van het natuurspectakel, wordt de Eqi Gletsjer bij elke afkalving weer wat kleiner – aan zulk een tempo zelfs dat ze volgens de wetenschap in 15 jaar vanaf de eigenste plek waar ik nu sta wellicht niet meer zichtbaar zal zijn.

Mijn wangen kleuren rood van de bijtende wind en mijn vingers zijn verstijfd van de kou, maar ik kan me, net als iedereen aan boord, niet losrukken van de melancholische schoonheid van de Eqi Gletsjer. Het is volkomen betoverend.

Op expeditie naar het einde van de wereld

Eqi is een toepasselijke naam voor een plaats die allicht de grens van de bewoonde wereld aankondigt. Het betekent namelijk ‘rand’ in het Groenlands. De kolossale ijsmuur vormt letterlijke de grens van Groenland’s grootste ijsmassa. Achter Eqi Gletsjer vind je immers de Groenlandse ijskap die 80% van het hele land bedekt. Ik kan me voorstellen dat in oudere tijden, toen men nog geloofde dat de aarde plat was, de Eqi Gletsjer op oude zeekaarten de plek markeerde waar schepen van de rand van de aarde zouden vallen. Hierna is er werkelijk niets meer. 

Het water rond de boot is ondertussen veranderd van prachtig glad en helder naar troebel en volledig doorspekt met ronddobberende miniatuur ijsbergen. Het resultaat van het afkalven van de glestjer, merkelijk zichtbaar rondom me. Hier, aan het einde van de wereld, is het duidelijk dat wij mensen het terrein van moeder natuur betreden. Hier heeft zij het voor het zeggen. Ik mag een tijdje blijven, maar enkel op haar voorwaarden.

Poolvos op het domein van Glacier Lodge Eqi
Wegwijzers naar de wandelingen in Glacier Lodge Eqi
Gezellig interieur van Café Victor in Glacier Lodge Eqi

De boot zet koers naar Glacier Lodge Eqi in Port Victor, op twee kilometer van de gletsjer. Vernoemd naar de Europese ontdekkingsreiziger Paul-Émile Victor, die dit gebied meer dan 100 jaar geleden als basiskamp gebruikte voor zijn wetenschappelijk onderzoek van de Groenlandse ijskap. Aangekomen in Port Victor voel ik me een ware ontdekkingsreiziger. Wie hier een luxe vakantie aan de rand van de wereld verwacht, wordt al snel ruw wakker geschud.

Glacier Lodge Eqi staat namelijk volledig los van de moderne wereld. De elektriciteit wordt geleverd door zonnecellen en al het afval wordt zorgvuldig verzameld en teruggebracht naar Ilulissat. Ook voor de geserveerde maaltijden worden zoveel mogelijk Groenlandese ingrediënten gebruikt. Internet en mobiele telefoon dekking zijn er niet. De enige manier om met de bewoonde wereld in contact te treden is per satelliettelefoon. Maar dat vind ik niet erg. Ik kijk er naar uit te deconnecteren met mijn scherm en volop te connecteren met de natuur.

Glacier Lodge Eqi: aanmeren met adrenaline

Bij het aanmeren in Port Victor word ik gewaarschuwd om volledig gepakt klaar te staan -de fitste mensen eerst- om niet stil te blijven staan bij het uitstappen om foto’s te maken, maar om de boot zo snel mogelijk te verlaten en me naar de veiligheidszone te begeven. De veiligheidszone vereist immers een korte, steile klim van zo’n 100 meter via een houten trap en een glibberige steile rots. Want terwijl Groenland smelt, creëert het afkalven van de iconische Eqi Gletsjer bijwijlen indrukwekkende tsunamis. Voorzichtigheid is hier geen ijdel begrip.

Het vallen van het ijs gebeurt immers zonder waarschuwing, en hoewel de gletsjer op meer dan twee kilometer afstand ligt, duurt het slechts twee tot drie minuten voordat mogelijk grote golven de kust raken – met zoveel kracht dat ze alles op hun pad kunnen wegvagen. 

Het team van Glacier Lodge Eqi heeft altijd iemand aanwezig om het water in de gaten te houden totdat alle gasten ongedeerd in de veiligheidszone zijn. Er gaat niets boven een dergelijke kleine adrenaline boost om mijn avontuur in de Groenlandse wildernis een kickstart te geven!

Een stukje hemel in de Groenlandse wildernis

Glacier Lodge Eqi is een bijzondere plek. Een plek die me écht het gevoel geeft dat ik aan de rand van de wereld verblijf. Er zijn hier geen wegen, geen winkels, geen andere huizen. Gewoon een plek op een uitgestrekte heuvelrug om ‘s nachts mijn hoofd te laten rusten en een wereld aan mogelijkheden om Groenland’s schoonheid te verkennen.

De ligging van de lodge is uniek, recht tegenover de afkalvende Eqi Gletsjer. In 2001 werden de eerste vier hutten gebouwd en het concept is elk jaar verder ontwikkeld. Ik bestel me een Groenlandse koffie in Café Victor om me wat op te warmen na het uren turen door mijn veldkijker. Koud is het hier wel. Ik bevind me op dit eigenste moment meer dan 300km boven de Poolcirkel, waar de temperatuur zelfs in hartje zomer maar net met de grens van de 2°C flirt. Met een warme kop koffie in de hand en heerlijk warme dierenvelletjes onder mijn billen, vlij ik me neer op het privédek van mijn cabin. Ik ben helemaal klaar om ook van op deze plaats één van de beste shows van Moeder Natuur aan het werk te zien. 

Bij het openen van de deur van mijn hut, opent er zich een wereld die het de avonturiers van jaren geleden veel gemakkelijker zou hebben gemaakt. Aan de rand van het terrein van de Glacier Lodge Eqi staat nog een originele hut die tientallen jaren geleden werd gebruikt. Ik krijg niets dan het grootste respect voor hun inspanningen in deze barre omgeving. Ingericht met aardetinten, enorme panoramavensters en rendierhuiden, lijkt mijn cabin meer op een boetiekhotel dan op die eenzame hut wat verderop. Avonturieren, maar dan toch met een vleugje comfort voor mezelf.

Omdat de lodge alleen tijdens de zomermaanden toegankelijk is, valt mijn bezoek aan de Eqi Gletsjer samen met de aanwezigheid van de middernachtzon. Een dag die eindeloos lijkt te duren en waarvan de duisternis van de nacht zich enkel wentelt in de zachte pastelkleuren van een oneindig durende zonsondergang. We hebben allemaal wel eens van die slapeloze nachten waarbij je geest onrustig is en je wakker ligt met je gedachten. De middernachtzon heeft een soortgelijk effect op mij – alleen lig ik niet te woelen van onrust, maar voel ik me verbazingwekkend kalm en verkwikt.

Uitzicht over het landschap vanaf Glacier Lodge Eqi
Comfort Deluxe Cabins van Glacier Lodge Eqi

Het is ondertussen ver na middernacht. De zon kust haast de horizon van de Arctische wateren in de verte. De ijsmuur heeft de meest waanzinnige tinten blauw aangenomen. Ik ben klaar om naar dromenland te gaan, met het sporadische gebulder van een groot vuurwerk van de natuur op de achtergrond.

Dwars door de toendra naar de Eqi Gletsjer

‘Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij.’ Ik blijf het bekende gezegde in mijn hoofd herhalen, verstopt onder mijn muts en skijas, terwijl ik mijn blik naar de zompige toendra onder mijn wandelschoenen richt. Zo stralend helder als het weer gisteren was, zo grijs en mistig is het deze ochtend. Het enige wat onveranderd blijft, is de weergaloos prachtige natuur.

Ik ben al wandelend onderweg naar de rand van de Eqi Gletsjer, waar er mij een adembenemend uitzicht over het ijsveld wordt beloofd. Samen met enkele andere gasten, baan ik me een weg door veenmoerassen, doorkruis ik smeltwaterriviertjes en trotseer ik door de mist glibberig geworden rotsen. Ik ben er bijna. Wie de Groenlandse natuur van kortbij wil ontdekken moet daar wat voor over hebben. 

Hoewel de trektocht vanuit de Glacier Lodge Eqi vooral over vrij vlak terrein verloopt, staat mij op het einde nog een steile klim over de ‘morain’ te wachten – een heuvel die bestaat uit rotsen en sediment die door de gletsjer naar voren werd gestuwd. Een korte maar stevige klim, waardoor er binnen mijn skijas een mild sauna effect ontstaat door de inspanning. Het is koud en nat, maar toch zwier ik mijn buitenste lagen kleding uit. Bezweet en moe sta ik bovenaan. De grindhopen wijken en een prachtig uitzicht op de gletsjer openbaart zich in al zijn pracht.

Smeltwater riviertjes tijdens wandeling naar evi Gletsjer vanaf Glacier Lodge Eqi
De morain die we moeten beklimmer voor het uitzicht over de Eqi Gletsjer
Uitzicht over de Eqi Gletsjer vanaf de morain

Heel soms verklaar ik mezelf gek dat ik op dit moment niet ergens op een strand in Mexico lig te zonnebaden, terwijl ik hier in Groenland nu elke dag urenlang in vriestemperaturen aan het rondwandelen ben. Maar dat zijn vluchtige momenten die gauw weer verdwijnen wanneer ik me realiseer in wat een wondermooie, unieke omgeving ik hier mag ronddrentelen. En hoeveel completer als mens ik door deze ervaringen ben geworden. Ik ben niet meer moe van de klim… ik voel me helemaal voldaan.

Back to reality: de terugtocht naar Ilulissat

Terug aangekomen in Port Victor, wacht ik op een picknick bankje tot ik de rode sloep spot die me terug naar Ilulissat zal brengen. Vanaf hierboven wordt het eens te meer duidelijk hoe klein de boot eigenlijk is tegenover deze ontzagwekkende muur van ijs. 

Eens terug aan boord rest er me niets anders te doen dan te ontspannen, een kopje thee te drinken en te genieten van het landschap terwijl ik langs ijsbergen en de kleine nederzetting Oqaatsut vaar. Achter het glazen raam van de boot, warmen de zonnestralen de kajuit heerlijk op. Het weer hier in Groenland opnieuw helemaal anders dan een dikke twee uur geleden. Het langzame heen en weer deinen in het met ijsbrokken doorspekte water, wiegt me uiteindelijk in slaap tot ik enkele uren later wakker word door de geluidsmeldingen van binnenkomende berichtjes. Telefoons komen plotseling weer tot leven. We naderen Ilulissat en de bewoonde wereld. Nog geen vier uur geleden stond ik op een van de meest noordelijke grenzen van de menselijke beschaving. Een herinnering die ik nooit meer zal loslaten. Onvergetelijk!

Afkalvende Eqi Gletsjer gezien vanaf terras Comfort Deluxe Cabin in Glacier Lodge Eqi
Vogels omcirkelen de Eqi Gletsjer
Drijvende ijsbrokken voor de Eqi Gletsjer

Ook naar de prachtige Eqi Gletsjer reizen?

Reizen naar Groenland: hoe kom je er?

Reizen naar Groenland is reizen naar een onontdekte bestemming. Je moet er dan ook wat voor over hebben om er te geraken. Er zijn op dit moment geen rechtstreekse vluchten naar Groenland, behalve als je je reis aanvangt vanuit IJsland of Denemarken. Reis je vanuit Zaventem (België) of Schiphol (Nederland)? Dan vlieg je best naar Kopenhagen (Denemarken), vanwaaruit je via Air Greenland naar de Amerikaanse luchtvaartbasis in Kangerlussuaq vliegt. Vanuit Kangerlussuaq kan je via interne vluchten doorrijzen naar andere bestemmingen in Groenland. Een visum is voor Europeanen niet nodig voor reizen naar Groenland.

Hoe een Eqi Glacier tour boeken?

De Eqi Gletsjer is bereikbaar via een drie uur durende boottocht door de Ataa Straat naar het noorden vanuit Ilulissat, de op twee na grootste stad van Groenland aan de westkust van het land. Via Disko Line Explorer kan je een daguitstap regelen waarbij je in drie uur naar de gletsjer vaart, je twee uur voor de gletsjer halt houdt en luncht, en je tenslotte in drie uur weer terug naar Ilulissat vaart.

– Praktisch –
Een daguitstap naar Eqip Sermia of de Eqi Gletsjer boek je makkelijk via Disko Line Explorer.
Lunch met Groenlandse ingrediënten, koffie, thee en cake zijn inbegrepen tijdens deze trip.


Deze daguitstap kan je maken voor DKK 2.445 (2023) of 330€ per persoon

Overnachten in de Glacier Lodge Eqi

Indien je meer dan één dag ter beschikking hebt, verwen jezelf dan met één of meerdere nachten in de   Glacier Lodge Eqi. Inbegrepen in je verblijf in Glacier Lodge Eqi is een begeleide wandeling van 4-5 uur naar de rand van gletsjer. Van bovenop de morain geniet je van een spectaculair uitzicht over de gletsjer.

Laat je budget meerdere overnachtingen toe? Dan beschik je over voldoende tijd om voor een langere wandeling opteren die je in ongeveer 8-10 uur (round trip) naar de ijskap brengt. Je kan er dan zelfs op het ijs wandelen! Doorwinterde avonturiers kunnen er ook een tocht op de ijskap maken en dicht bij het ijs overnachten.

Ik overnachtte in Glacier Lodge Eqi in een Comfort Deluxe cabin. Deze cabin heeft panoramische vensters die uitkijken op de Eqi Gletsjer waardoor ik vanuit het comfort van mijn bed of privé terras het natuurfenomeen kon aanschouwen. Net zoals de Comfort cabins, beschikt de Comfort Deluxe cabin over een privé badkamer, elektriciteit gewerkt door zonnepanelen en een terras. Slaap je in een Standard Cabin of een Glamping Tent? Dan heb je gedeelte douche en toilet faciliteiten tot je beschikking en kan je gebruik maken van de stopcontacten in Café Victor. Er is geen elektriciteit in je cabin of tent.

Praktisch –
Een meerdaags verblijf in Glacier Eqi Lodge met uitzicht op Eqip Sermia of de Eqi Gletsjer boek je makkelijk via World of Greenland.

Ongeacht je accommodatie type is het volgende altijd in de prijs inbegrepen: het boottransport, lunch op dag 1, cruise voor de Eqi Gletsjer, diner op dag 1, ontbijt op dag 2, begeleide wandeling naar de rand van de Eqi Gletsjer en lunch op dag 2.

Overnachten in een Comfort Deluxe Cabin kan voor DKK 5.370 (2023) of 720€ per persoon
Overnachten in een Comfort Cabin kan voor DKK 4.945 (2023) of 665€ per persoon
Overnachten in een Standard Cabin of Glamping tent kan voor DKK 4.245 (2023) of 570€ per persoon

Beste reistijd voor bezoek aan de Eqi Gletsjer

De Groenlandse zomer loopt van juni tot en met september. In de winter dalen de temperaturen tot -20°C (-4°F), waardoor de zee bevriest en de Eqi Gletsjer niet toegankelijk is. Zorg dat je, ook tijdens de zomermaanden, goede, warme, winddichte en waterdichte kleding meeneemt. Wees op alle weersomstandigheden voorbereid.

Comments
Leave a reply

CLOSE
0 Shares
Share
Pin
Tweet
Flip
Pocket